Prsti kot simbol telesa

V duhovnih in zdravilnih praksah se pogosto uporabljajo telesne geste. Bolj so sicer poznane indijske geste (mudre), nekoliko manj pa kitajske (yin). Pri gestah prstov in dlani se uporabljajo posebna pravila in v kitajski duhovnosti jih npr. povezujemo z yinom, yangom, s petimi elementi, z dvanajstimi glavnimi meridijani, s prenatalom ali postnatalom, pa s fuzijo elementov…

Na splošno je z elementom vode povezan mezinec, z elementom lesa prstanec, z elementom ognja sredinec, z elementom kovine kazalec, palec pa povezujemo z elementom zemlje, saj palec zlahka stikamo z vsemi prsti kakor tudi zemlja posreduje med vsemi elementi.

Če hočemo najti povezavo med posameznimi prsti in deli telesa, moramo upoštevati več dejavnikov in ne samo zgoraj opisane povezave s petimi elementi. Še posebej pomembno je upoštevati pravila, po katerih se preko človeka lahko spusti tim. »energijski tuš«. Tako je mogoče priti do povezav, prikazanih na spodnji sliki, kjer je palec povezan z glavo in zgornjim dan tianom, kazalec z rokami, sredinec s srednjim dan tianom in trupom nad trebušno prepono, prstanec s spodnjim  dan tianom in trupom pod trebušno prepono, mezinec pa z nogami.

Na Kitajskem sicer obstaja še drugačna različica, po kateri je kazalec povezan s trupom nad trebušno prepono, sredinec s trupom med trebušno prepono in popkom, prstanec pa s trupom pod popkom, vednar je po mojem mnenju manj natančna. In mimogrede: zahodna delitev prstov (kazalec kot Jupitrov prst, sredinec kot Saturnov prst, prstanec kot Sončev prst, mezinec kot Merkurjev prst…) glede na kitajska znanja ni dovolj zaznavna in niti ne dovolj pravilna razporeditev.

 

prsti in telo

Advertisements