Meridiani iz klasične kitajske medicine in qigonga

meridians

Čeprav še pred nekaj leti pri vadbi qigonga ali pri sproščanju nisem močneje občutil pretoka energije v telesu in vsaj po moji vednosti nimam nadpoprečnih ekstrasenzornih zaznav, sem doslej intuitivno uspel zaznati tok življenjske energije po poteh, ki se skladajo z meridianom srca, meridianom ledvic in meridianom želodca. Pri slednjem meridianu sem pri nožnih prstih zaznal celo razcepitev toka na dva dela. Sheme o poteku meridianov so mi potrdile skoraj 100% korelacijo mojih občutij s potekom meridianov kot so znani v tradicionalni kitajski medicini oziroma qigongu. Po teh meridianih naj bi krožila življenjska sila (qi).

Na Kitajskem se kot kaže ta sistem uporablja že tisočletja. Že v času dinastije Shang (pred 1122 pr.n.š.) so tamkaj pričeli uporabljati masažne kamne Bian Shi (izg. Bien š’), s katerimi so stimulirali akupresurne točke na koži,[1] kasneje pa so razvili dovršen sistem akupunkture. Ta zdravilni sistem sedaj že desetletja uspešno prodira v Evropo in anglosaški svet.

Februarja 1937 je kardiovaskularni strokovnjak Sir Thomas Lewis v British Medical Journal objavil svoja spoznanja o dotlej neznanem sistemu »kožnih živcev«, ki nimajo ničesar skupnega z znanimi senzornim živčevjem ali s simpatičnim sistemom.[2] Do svojega odkritja je prišel tako, da je preučeval odzive ranjene kože in spoznal, da je neodvisno od senzornih živcev ter simpatičnega sistema prizadeto večje območje okrog rane. Na tej osnovi je sklepal o obstoju omenjenega posebnega sistema.[3]

Potem, ko je Semyon Kirlian leta 1949 odkril način za fotografiranje subtilnih energijskih polj (tim. kirlianova fotografija), so tudi ruski znanstveniki v petdesetih letih 20. stoletja odkrili povezavo med elektromagnetnimi merjenji in tradicionalno kitajsko medicino.[4] Leta 1964 je korejski raziskovalec Kim Bong Han odkril, da se v petnajstih urah po spočetju piščanca v telesu že izoblikujejo meridianske poti, torej še pred nastankom zasnov organov, meridiani se nahajajo tik pod kožo in so sestavljeni iz posebnega tkiva.[5]

Potem, ko so v šestdesetih letih znanstveniki z vbrizgavanjem izotopa fosforja v telo uspeli slediti gibanju izotopa po poteh akupunkturnih meridianov, je leta 1985 francoskima raziskovalcema Clauseu Derrasu in Pierru de Vernejeullu uspelo ugotoviti, da vbrizgane radioaktivne substance potujejo vzdolž meridianov s hitrostjo 30 centimetrov v času štirih do šestih minut.[6]

Ortoped Robert Becker je izdelal posebno elektrodno napravo za merjenje meridianov in akupunkturnih točk ter leta 1985 objavil svoje ugotovitve, da je s pomočjo te naprave v ponavljajočih se poskusih uspel pokazati na električne naboje na tistih mestih, kjer se nahajajo akupunkturne točke.[7] Tri leta kasneje je William A. Tiller objavil ugotovitve, da v centru akupresurnih točk pride do 20-kratnega padca v električnem uporu.[8]

Toda druge raziskave niso uspele potrditi povezave med akupunkturnimi točkami in spremembami električnega upora na koži (Martinsen  et al. 2001; McCarroll & Rowley 1979).[9] Med tem, ko naj bi sicer obstajale korelacije v biokemiji in bioluminiscenci, so študije s področja funkcionalnosti (Trigger points, sledenje meridianov z radioaktivnimi izotopi) in bioelektričnih odzivov prišle do nasprotujočih si rezultatov.[10] Tudi samo življenjsko energijo (qi) nekateri raziskovalci zavračajo, spet drugi jo imajo za poseben fiziološki odziv oziroma za metaforo za biološke procese.

Po mojem mnenju obstoj meridianov preko preučevanja grobe snovi ne bo nujno fizikalno potrjen, saj gre pri njih predvsem za delo s simboli. Tok in okvirno lego dvanajstih meridianov je možno konstruirati glede na simbole števil ter Yi jinga. Simbol vselej vsebuje sporočilo in to namiguje, da imajo meridiani informacijsko vlogo. Če držijo spoznanja dr. Kima o oblikovanju meridianov v telesu zarodka še pred oblikovanjem  zasnov telesnih organov, to še dodatno potrjuje njihovo prenatalno naravo. Znotraj Life Technology[11] se pojavljajo tudi trditve, da se po meridianih dejansko pretakajo sporočila, ki so prenatalna energijskim nivojem. Podobno Irving Feust opozarja, da akupunktura, čakre, sefiroti itd. delujejo v različnih vibracijskih sferah in izrecno opozarja na to, da je inteligentna energija (shakti) v bistvu subtilna in ne fizična energija.[12] Gre torej predvsem za duhovno igro s simboli, pri čemer smo prepuščeni temu, da skozi lastne energijske zaznave občutimo tok teh meridianov, ali pa, da v moč sveta simbolov preprosto verjamemo ali ne.


Viri in opombe:

[1] Yang, Jwing-Ming (1998). Qigong for Health and Martial Arts. YMAA Publication, str. 4.

[2] de Morant,  Georges Soulié (1994). Chinese Acupuncture. Paradigm Publications, str. 6.

[3] de Morant,  Georges Soulié (1994): str. 27.

[4] Yanick, Paul (2003). Kvantna medicina. Vodič za novu medicinu 21. veka. Beograd, Esotheria. Str. 26.

[5] Yanick, Paul (2003): str. 29 (avtor sicer navaja napačno letnico). Limansky YP, Gulyar SA, Samosiuk IZ, Samosiuk NI, Żukow W (2011). Puncture methods of physiotherapy and their scientific rationale. Str. 118. Iz: Czerwinska Pawluk, Iwona; Żukow, Walery (ur; 2011). Humanities Dimension of Rehabilitation. Radom, Radom University, str. 185-210. Chang, Stephen Thomas (1998). Popolni sistem samozdravljenja. Taoistične notranje vaje. Ljubljana, Tomark. Str. 193-194. Gerber, Richard (1995). Future Trends in Healing. Str. 56-57. Iz: Marberry, Sara O. (ur.; 1995): Innovations in Healthcare Design. John Wiley & Sons.Str. 49-68.

[6] Gerber, Richard (1995): str. 49-68. Yanick, Paul (2003): str. 29.

[7] Becker, O.; Seldon G. (1985) v McTaggart Lynne (2006). Polje. Po sledeh nevidnih sil v vesolju. Ljubljana, Ara. Str. 100.

[8] Yanick, Paul (2003): str. 29.

[9] Hammerschlag, Richard; Langevin, Hélène M.; Lao, Lixing ; Lewith, George (2007). Physiological dynamics of acupuncture: correlations and mechanisms. Str. 189-190. Iz: MacPherson, Hugh (ur.; 2007). Acupuncture Research: Strategies for Establishing an Evidence Base. Elsevier Health Sciences. Str. 181-197.

[10] Hammerschlag, Richard; Langevin, Hélène M.; Lao, Lixing ; Lewith, George (2007): str. 189-190

[11] Gre za duhovni sistem, ki ga je razvila mojstrica Aiping Wang Füllep.

[12] Essene, Virginia; Feurst, Irving (2014). Zvezdni energijski blagoslovi. Sedem posvetitev- iniciacij. Ljubljana, Star Eysium, str.31,48.

Advertisements